بنتونیت که با نام گِل ارمنی در طب سنتی معروف است، نوعی رس ریزدانه است که حداقل ۸۵ درصد رس مونتموریلونیت دارد...
بنتونیت یک ماده معدنی از دسته رسها یا شبهرسها است که از کانیهای متورم شونده تشکیل میگردد. اصطلاح “بنتونیت” به طور عمومی به رسهایی اشاره دارد که حدود ۸۵ تا ۹۰ درصد کانی مونتموریلونیت را در خود دارند. این ماده دارای ساختار فیلوسیلیکات آلومینیومی است و به طور عمده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. بنتونیت جذب آب قوی دارد و هنگام تماس با آب، حجم آن چندین برابر بیشتر میشود و یک مایع ژلاتینی و چسبناک ایجاد میکند. از کاربردهای بنتونیت در ریختهگری، دامپزشکی، ساخت و ساز، تصفیهخانهها، حفاری، صنایع غذایی و دارویی استفاده میشود.
در ادامه برخی از مهم ترین کاربردهای بنتونیت را در صنعت خواهیم خواند...
بنتونیت در ریختهگری به عنوان یک ماده مهم مورد استفاده است. این ماده، به دلیل جریان سیال، فشردگی مناسب و پایداری حرارتی، در فرآیند ریختهگری مورد استفاده قرار میگیرد. با ترکیب بنتونیت با ماسه سیلیس و سایر مواد ریختهگری، به عنوان چسب معدنی استفاده میشود. همچنین، استفاده از بنتونیت باعث حفظ رطوبت، افزایش بازدهی قالب و کمک به بازیافت ماسه میگردد.
صنایع غذایی: در کارخانجات تولید نوشیدنی و روغن، بنتونیت برای حذف رنگدانهها و فیلتراسیون استفاده میشود. به عنوان جاذب گریس ها و روغن نیز استفاده میشود. صنایع دارویی: بنتونیت در تولید داروها به عنوان جاذب و پلتبایندر مورد استفاده قرار میگیرد. دامپزشکی: در کارخانجات خوراک دام، بنتونیت به عنوان پلتچسبان یا پلتبایندر برای افزایش پایداری و استحکام پلتها استفاده میشود.
بنتونیت با ویژگیهای جذب آب و پلاستیتهای که دارد، در این صنایع نقش مهمی ایفا میکند.
بنتونیت در صنایع ساخت و ساز و حفاری کاربردهای چشم گیری دارد. این ماده به عنوان یک ماده افزودنی و چند منظوره در سیال حفاری مورد استفاده است . از کاربردهای بنتونیت در این صنایع میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
ساخت و ساز: استفاده از بنتونیت در پی سازی دیوارهها و شمعزنی جهت تقویت سازهها. استفاده از این ماده به عنوان ماده خود سختشونده برای ساخت تیغه و برخی از انواع ملات. حفاری:سرد و لغزان کردن مته و ساق، حفاری با استفاده از بنتونیت، تمیز کردن ته چاه و مته، انتقال خردهها به سطح زمین، کنترل هرز روی.
بنتونیت با خواصی همچون لغزانندگی، گرانروی، وزن، مقاومت ژلی و توانایی در دیوارهسازی، در صنایع ساخت و ساز و حفاری به کار میرود.
بنتونیت یک کانی رسی است که در تصفیه خانهها بسیار مفید است. این ماده دارای خواص کلوئیدی قوی است که هنگام تماس با آب، حجم آن چندین برابر افزایش مییابد و یک مایع ژلاتینی و چسبناک ایجاد میکند. ظرفیت جذب زیاد بنتونیت در تصفیه و خالصسازی آب غیرقابل شرب، فاضلاب و پساب از اهمیت ویژهای برخوردار است. این ماده به منظور صافکردن و حذف ذرات موجود در آب استفاده میشود.